”Ilman valoa tilaa ei ole olemassa. Pidän siitä,
että luonnonvalon muutokset, kuten ohi lipuvien
pilvien tuomat varjot, näkyvät rakennuksessa”,
sanoo Meanderin kansainvälisesti palkittu
arkkitehti Steven Holl.

Vuonna 1976 nuori arkkitehti Steven Holl avasi oman toimistonsa New Yorkiin. Ensimmäiset kymmenen vuotta hän asui toimiston yläkerrassa asunnossa, johon ei tullut lämmintä vettä. Suihkussa hän kävi viereisen NMKY:n tiloissa.

Vuonna 2017 Holl johtaa 40-henkistä toimistoa ja kuuluu maailman arvostetuimpiin arkkitehteihin. Hän on suunnitellut museoita (muun muassa Helsingin Kiasman), julkisia rakennuksia, kirkkoja, toimistoja, lomakohteita ja asuinalueita.

Holl on tyylillisesti virkistävä poikkeus alalla. Hänen tuotantonsa on monimuotoista ja viehättävän ennustamatonta, sillä hänen suunnittelemansa rakennukset kasvavat aina orgaanisesti kunkin ympäristön tarjoamista mahdollisuuksista. Meander on tästä valaiseva esimerkki.

Hollin suunnittelun lähtökohtana ovat luonnonvalo ja ekologia: miten valo piirtää rakennuksen muodot esiin, ja miten rakennus kestää aikaa sekä esteettisesti että materi­aalisesti.

”Jo 7-vuotiaana elin arkkitehdin elämää. Teimme veljeni Jamesin kanssa monikerroksisia majoja puihin, maahan ja maan alle. Rakennelmista muotoutui pieni kaupunki, lasten ikioma satumainen maisema.”

”Aloitan jokaisen aamuni samalla rituaalilla: maalaan vesiväreillä, kuuntelen klassista musiikkia ja nautin vihreää teetä. Se on minulle eräänlaista meditaatiota.”

”Arkkitehtuuri on lahja, jonka voin antaa toisille. Kun rakennus ja maisema ovat saumattomasti yhtä, paikka herää henkiin ja inspiroi ihmisiä.”