1500-luvulla köyhä kylä. 1800-luvulla herrasväen huvila-alue. 1900-luvulla keskiluokan kaupunginosa. Vuonna 2017 urbaani yhdistelmä luontoa ja kulttuuria. Töölö ei ole yksi vaan monta.

Ennen kuin oli Helsingin kaupunkia, oli meri ja sen rannalla köyhä Töölön kylä. 1800-luvulla kauppaneuvokset ja tehtailijoiden lesket asuttivat alueen huviloita, jotka yhä elävät kadunnimissä. 1900-luvulla kaupunginosa kasvoi keskiluokan asuinalueeksi puistoineen, oppilaitoksineen ja kirkkoineen. 2000-luvun Töölö on on sekoitus nykyaikaa ja kiehtovaa historiaa, luonnon rauhaa ja urbaania sykettä.

Meander kohoaa pihapiiriin, jossa moottorit ovat jyrisseet ja saksofoni svengannut. Paikassa sijaitsi vuosikymmeniä puolustusvoimien autokomppanian kasarmi. Myöhemmin Kaartin sotilassoittokunta valtasi tilat. Kortteli rakennettiin 1930-luvun jälkipuolella, ja se edustaa linjakasta funkkista. Aluetta pidettiin aikanaan Pohjoismaiden upeimpana ja ajanmukaisimpana kasarmina. Se kuuluu yhä suomalaisen modernin arkkitehtuurin helmiin.

Työnnä varpaasi Hietsun uimarannan hiekkaan ja heiluta. Vakoile pääministeriä Kesärannan aidan takaa. Käy yöllä piknikillä Toivo Kuulan puistossa. Livahda Soutustadionin paviljongin hääjuhlaan kuokkimaan. Vuokraa opettaja tenniskeskuksesta. Bongaa kymmenen oudointa nimeä Hietaniemen hautakivistä. Päästä aviomies vapaaksi koirapuistossa. Syö Elitessä Tauno Palon rakastama sipulipihvi. Huuda Sibeliusmonumentin putkeen ja kuuntele kaikua.